Fijnstof (PM 2.5)


Fijne stof (PM) verwijst naar minuscule kleine deeltjes die zich in de atmosfeer vormen als een complexe reactie tussen vloeistofdruppeltjes en vaste deeltjes in de lucht. Deze deeltjes varieren in grote en sommige delen (stof en rook) zijn met het blote oog te zien. Maar sommige zijn kleiner in omvang en kunnen alleen met een microscoop worden bekeken.

PM2.5 verwijst naar deeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micrometer. Deze deeltjes zijn juist vooral gevaarlijk vanwege hun kleine formaat. Door hun kleine formaat blijven ze ook langer in de lucht zweven en is de kans op contact met deze deeltjes groot. Doordat de deeltjes zo klein zijn ze inhaleerbaar en kunnen ze in de longen en zelfs in de bloedbaan terecht komen wat ademhalingsproblemen of erger kan veroorzaken.

Er is een gestandaardiseerde meting voor de hoeveelheid PM2.5 materiaal in de lucht. Deze wordt gemeten op de luchtkwaliteitsindex (AQI). De PM2.5 concentratie wordt gemeten in µg/m³ en de hoeveelheid tijd die wordt blootgesteld aan deze concentratieniveaus. De minimale meetduur is 24 uur.

Het veilige niveau van PM2.5 is tussen de 0 en de 35 µg/m³.

Tussen de 35 en de 55 µg/m³ wordt gezien als ongezond. Mensen die gevoelig zijn voor zwevende deeltjes kunnen ademhalingsproblemen krijgen.

Boven de 55 µg/m³  is een langdurige blootstelling ongezond en zelfs gevaarlijk en kan tot ademhalingsproblemen leiden. Op dit niveau moeten er onmiddellijk stappen worden genomen om de Fijnstof te verminderen. 

E-mailen
Bellen
Map